Peter Woorts

Peter Woorts

‘Schoon is schoon en goed is goed hè’

Ossenworst, dat maak je van de voorvoet van de koe. Peter Woorts pakt een stuk papier en begint te tekenen: ‘Dit is de koe hè. Kop, romp, staart en voorvoet. De voorvoet is kosjer. Daarom vindt de ossenworst in de zeventiende eeuw zijn oorsprong in de Joodse keuken. Het voorste deel is vetter en vet is een smaakdrager. Al het vlees voor de grove ossenworst is vers. Er komt geen diepvries aan te pas. Verder gaat er kruidnagel, nootmuskaat, foelie, zout en veel peper in.’

Vader Piet begon met het maken van ossenworst in 1963. ‘De eerste mengmachine was een badkuip op metalen poten.’ Die mengmachine is ondertussen wel veranderd, maar de rest van de slagerij op de Maasstraat in Amsterdam is nagenoeg hetzelfde gebleven. Groene tegeltjes en een grote vitrine met een half speenvarken erin. Zoals Peter zegt: ‘Schoon is schoon en goed is goed hè.’

En goed is het, want de ossenworst van Woorts is bij heel veel broodjeszaken in Amsterdam te koop. Ook buiten de regio. Zelfs op de markt in Groningen is de ossenworst te vinden. Vanaf het pand in Abcoude, waar de productie wordt gedraaid, gaat ook veel naar de groothandel en de retail. Door de schone productie, mede mogelijk gemaakt door Verbufa machines, hebben de worsten een lange houdbaarheid. En dat zorgt ervoor dat de worst van Woorts, samen met de goede smaak, erg geliefd is. ‘De koningin heeft ook geen website, en toch kent iedereen haar. Zo is het ook met onze worst.’