Paul Vocking

Paul Vocking

‘Dit worstje moet je eigenlijk proeven met je ogen dicht’

Vocking maakt echte leverworst. Worst met alleen maar natuurlijke ingrediënten, die je bijna op één hand kunt tellen, zo weinig gaat erin. Geen kleurstoffen, geen conserveringsmiddelen en dus geen rare poespas. Leverworst in zijn puurste vorm, dat is waar het om draait bij Vocking.

Paul is de vierde generatie die volgens het familierecept uit 1891 de leverworst maakt. ‘Helaas zitten we niet meer op een steenworp afstand van de Domtoren, middenin het centrum van Utrecht. Dat pand werd echt te klein voor onze worstenmakerij en in een winkelstraat is het logistiek niet zo handig om met vrachtwagens te rijden voor af- en aanvoer.’ Maar natuurlijk zit Paul wel nog in zijn stadsie, want een echte
Vocking komt uit Utrecht. 

Eigenlijk is die leverworst heel ouderwets, want al ruim honderd jaar is het recept hetzelfde gebleven. Wel zijn de worsten, dankzij de machines van Verbufa, tegenwoordig veel sneller te maken. Doordat de leverworst een erg puur product is, oogt hij wat grauw. Maar daar heeft Paul wel een oplossing voor: ‘Dit worstje moet je eigenlijk proeven met je ogen dicht’. Dan gaat de wereld open aan smaak: romig, tikkie droog en een zachte leversmaak. Niet alleen op een bammetje of uit het vuistje, ook gebakken in beetje boter is het smullen geblazen.’

Paul: ‘Wereldberoemd binnen de provincie grenzen en exclusief landelijk verkrijgbaar’. Maar zo lastig te krijgen is die worst niet in de rest van het land, hij is zelfs te koop bij Hema onder eigen merk: Vocking leverworst. En daar is Paul ontzettend trots op. Heel Nederland kan nu genieten van zijn Utrechtse, authentieke worst.