Koos van der Wind

Koos van der Wind

‘Belangrijk is dat onze roomkaas zijn oorspronkelijke frisheid behoudt.’

“Ik zocht iets waarmee ik kon uitblinken, iets aparts en moois. Dat heb ik gevonden in roomkaas.” In 1993 startte Koos van der Wind samen met zijn vrouw Arma hun bedrijf Windmolenkaas. Stonden ze in de begindagen nog thuis in de keuken te experimenteren met nieuwe smaken, twintig jaar later bedient Koos een groot deel van horeca en supermarkten van roomkaasproducten, zijn er exportrelaties opgebloeid en draaien zoons Niek en Rik twee dagen per week mee op de werkvloer. Roomkaas op de boterham, op een bagel, gerold in een plakje ham: de smaak staat voor het bedrijf altijd voorop. Koos gebruikt daarom liever geen bindmiddelen, die beïnvloeden de smaak negatief. “Of we de pure roomkaas nu mengen of opkloppen, hartig of zoet maken, het moet zijn oorspronkelijke frisheid behouden.” Om de beste smaak te creëren, gebruikt het bedrijf natuurlijke ingrediënten, zoals verse ananas en met de hand gesneden bieslook.

De proefkeuken vormt letterlijk en figuurlijk het hart van de zaak. "We willen dat alle medewerkers vanuit hun dagelijks werk regelmatig door het raam kunnen kijken of even binnen kunnen lopen. Zo kan iedereen tips of adviezen geven en aan de lunchtafel proberen we nieuwe smaakideeën direct uit.” Koos is niet gauw trots. Maar met het verschijnen van het nieuwste product, cheesecakevulling, is er toch wat van zijn boerennuchterheid verdwenen: “Met deze basis zet de consument snel een Amerikaanse cheesecake op tafel. Alleen de koekjesbodem hoeft nog maar toegevoegd te worden.” Er werd speciaal een nieuwe mengmachine van Verbufa aangeschaft om de ideale samenstelling te bereiken. “Het mooie van deze mix is dat je hem naar smaak volledig kunt customizen door toevoeging van ingrediënten of een topping.” Betrokkenheid en liefde voor het product kenmerken de medewerkers van Windmolenkaas. Maar ook de consument. “Als de consument onze producten eenmaal gevonden heeft, dan blijft hij ze kopen. Omdat ze ervaren dat roomkaas een heel lekker en veelzijdig product is.”